vrijdag 27 augustus 2010

Nat Watje

Velomobileren in de regen - het maak nogal wat reacties los (zie onderaan het bericht):D

Vandaag de grote stap maar gewaagd. Ondanks de vochtige aanblik van buienradar, toch maar in de Almereweder gestapt vanmorgen, hiertoe aangespoord door de verkeerstechnische perikelen van gisteren.
Zelfs vanmorgen stond er alweer wat file op mijn route (Almere-Schiphol via A6-A1-A9)
Het lichamelijk ongemak van het velomobileren in de regen valt eigenlijk wel mee. Wat ongemak bij het in- en uit-stappen, een nat hoofd, en dat is het. Ik denk dat de drempel vooral van psychologische aard is. Een overblijfsel van de jaren dat ik op de bukfiets dezelfde route afgelegd heb. Ik moet gewoon niet meet buienradaren voor vertrek, dan komt het vanzelf goed :)

De rit zelf was niet uitzonderlijk. Wel wat vroeger dan normaal, omdat ik vanmiddag al om 17:00 thuis wil zijn. Beetje nat geworden, maar dan vooral van het zweet. Onder m'n helm had ik een petje van de Gamma "Dat zeg ik!" om de regen een beetje uit mijn ogen te houden - iets wat niet helemaal lukken wilde. Bij vertrek had ik een fietsbril op, maar die heb ik halverwege de rit maar afgedaan omdat die het zicht (door condens en regendruppels) teveel wegneemt. Regen in je ogen is ook niet ideaal, maar beter te verdragen dan slecht zicht (het was nog schemerig).

Vandaag was de Almereweder meer een Boodschappenweder. Naast de fietstas in het bagageruim, had ik ook nog wat boodschappen mee (vooral voedsel) in een plastic tas naast de stoel in de kuip. Dat gaat in een velomobiel toch een stuk gemakkelijker dan op een bukfiets!


Een greep uit de eerder aangehaalde reacties:

Wie was ik ook alweer... oja! YL zei
Laten we het een gemiste kans noemen maar je krijgt waarschijnlijk nog voldoende gelegenheid om je kans alsnog te grijpen.

Ik sluit mij dan ook aan bij Jan Reus, het is een ervaring apart met echt nat weer in de alleweder, ook ik vind het eigenlijk erg leuk al maak ik mij wel altijd wat meer zorgen over het zicht van al die halfwakkeren achter hun druk wapperende ruitenwissers (en dit weer geeft ook in het verkeer kortere lontjes...:). Het ging vanmorgen echter zo tekeer dat ik zelf soms net op tijd een fietser voor mij op zag doemen. En zo'n dakje op je fiets is natuurlijk leuk maar met zulke stortregens word je daaronder ook gewoon nat. Wel indirect, het water wordt langs de dakrand omhoog geduwd door de rijwind en laat dan vlak voor je gezicht los om in een mooi straaltje in je gezicht te landen. Hé, dat stond niet in de folder...?!! O, mag ik dan nog even off-topic? Of wordt het hoog tijd dat ik mijn eigen space ga creëeren haha.. Voor ik mijn FAW kocht was ik BIJNA de eigenaar van Jan Reus zijn FAW. Ik herkende opeens de fiets op de foto's bij 'het begin'! Ik ben met aanhanger en geplunderde rekening naar het zuiden des lands gereden, heb daar proef gereden en besloten het niet te doen. Er moest namelijk duidelijk veel aan gebeuren en daar had ik niet de zin in en/of mogelijkheden toe. Jan, als je zover gekomen bent met lezen: mijn complimenten hoe je deze FAW hebt omgetoverd! Ik heb daar toen de juiste beslissing genomen, hij is veel beter af bij jou.


Jan Reus zei
Ik ga nu ook gewoon weer met de Alleweder, ik vind het best leuk om door de regen te rijden, allen word je hooft een beetje nat.
Als je 15 jaar triatlons heb gedaan ben je ook niet bang meer voor water.


Mick zei .

Ik ben ook met m'n Panda gegaan helaas.


Reden was -behalve de regen- een verstoorde nachtrust door een draaiende wasmachine boven me (om 11:30!)
...

YL zei
Oprecht: een genot. Voor mij geen grotere deceptie als met depressief weer achter de ruitenwissers filerijden. Iedereen lijkt boos, velen vertonen verminderd sociaal gedrag. Laat mij dan maar lekker los gaan op het vrijwel lege fietspad en een natte kop krijgen.

6 opmerkingen:

 1. who needs a space...:)

  Om nog maar ff door te emmeren over rijden met nat weer: de cockpit rook vandaag toch wel een beetje muf van al het vocht van gisteren!

  Nog even wat anders, heb je je FAW al in de verkoop (er ff vanuit gaande dat je deze de deur uitdoet voor de strada...) als we marktplaats mogen geloven is een dorpsgenoot van mij op zoek: http://link.marktplaats.nl/370591330 (is maar een tippie) Zou ik hem aangestoken hebben???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Erwin,

  Ja ik heb er al heel wat aan gedaan, maar het is het dubbel en dwars waard.
  En ik ben nog niet klaar, wil het zeiltje vervangen voor een harde kap.
  En daar na nog een koepeltje er op,heb de ideeën n al van hoe ik dat wil doen.
  Zat vanmorgen weer met lach van oor tot oor in mijn fiets.
  Wat is het toch weer een feestje om in een velomobiel te rijden.

  Groet Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb in mijn Alleweder een grote gele zuidwester van Ortlieb liggen. Bij regen fiets je dan nog meer voor l... Maar het zicht blijft goed en je blijft droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi YL,

  >de cockpit rook vandaag toch wel een beetje muf van al het vocht van gisteren!

  Hahahaha, daar heb ik ook wel last van 's avonds. Dan ruiken de kleren toch nog wel ietwat van de rit 's morgens. Vooral als ze nog niet helemaal droog zijn...

  >...heb je je FAW al in de verkoop (er ff vanuit gaande dat je deze de deur uitdoet voor de strada...) als we marktplaats mogen geloven is een dorpsgenoot van mij op zoek:

  Nee nog niet. Ik wil er ten minste in blijven rijden tot ik die Strada heb. Dan ga ik 'm een mooi kleurtje geven en verkopen. Of misschien hou ik hem er dan wel gewoon bij, omdat 'ie dan wel weer heel erg mooi is :) Maar bedankt voor de tip!

  Erwin

  >Zou ik hem aangestoken hebben???

  Het zou zomaar kunnen :) Zo ben ik er ook aan begonnen (aangestoken door een enthousiaste collega).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jan,

  >Ja ik heb er al heel wat aan gedaan, maar het is het dubbel en dwars waard.

  Ik denk dat ik komende winter gewoon door blijf rijden. Dat was eigenlijk altijd al de gewoonte op de bukfiets, maar is nu helemaal aantrekkelijk door de werkzaamheden op de A1.

  >En ik ben nog niet klaar, wil het zeiltje vervangen voor een harde kap.

  Ik heb lopen denken om het zeiltje te vervangen door een schuimkap. Heb al wat slaapmatjes ervoor aangeschaft die ik daarvoor wou gebruiken, maar ik denk niet dat dat er nog van komen gaat.

  >En daar na nog een koepeltje er op,heb de ideeën al van hoe ik dat wil doen.

  Ik denk dat ik maar gewoon bloodshoofds blijf rijden. Eventueel met een andere helm.

  Erwin

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Klaas,

  >Ik heb in mijn Alleweder een grote gele zuidwester van Ortlieb liggen.

  :D Lijkt mij een mooi gezicht, zo'n felgele zuidwester...

  Groetjes aan allen,

  Erwin

  BeantwoordenVerwijderen