vrijdag 30 april 2010

CREE XR-E R2 toplamp voor Alleweder A2

Op mijn Alleweder heb ik de verlichting geheel vernieuwd.

In de neus zit een CREE XR-E R2 koplamp.
Op de staart een 1 Watt LED Achterlicht.

Maar het koplampje zit nogal laag. Ik wil graag een lamp hebben op een hogere positie. De opbouw is vrijwel gelijk aan die van de koplamp. De onderdelen zijn daarom ook gelijk. Een aantal zaken waren over van de koplamp, maar voor de volledigheid een compleet overzicht.


23.36mm Optics/Light Diffusers for Cree Emitters (Glass/5-Pack)

Cree XR-E R2 (WG) Emitter on Premium Star

3.6V~9V 800mA Regulated IC Circuit Board for Cree and SSC LEDs (4-pack)

Anders dan de beschrijving doet vermoeden, levert deze driver 900mA aan de LED bij een ingangsspanning van 4 tot 16 Volt.

De bouwwijze is identiek aan die van mijn koplamp, met uitzondering van het huis. De lange buis van de zaklamp gooi je weg. Gebruik alleen de kop en de eindkap met schakelaar.

Maak een aluminium schijf, die precies past in de kop van de lamp. Aan de ene kant van de schijf komt de LED, aan de andere kant de driver. Lijm de schijf, LED en driver vast in de kop, met thermische geleidende lijm (Thermal Glue, ook van Dealextreme...). De hitte van de LED en driver worden via deze schijf afgevoerd naar de behuizing van de lamp. De LED moet goed recht voor de lens zitten. Let op dat je geen kortsluiting maakt tussen de onderkant van de driver en de metalen schijf.

Boor een gat in de zijkant van de kop voor de aansluitdraad. Soldeer er een flink stuk draad aan, genoeg om straks tot de schakelaar in de fiets te komen.

De schakelaar in de eindkap demonteer je, en in de plaats daarvan lijm je een M4 of M5 moertje voor de montage van de lamp. De schroefdraad van de eindkap is te klein om in de kop te passen. Dat los je op met een kleine hoeveelheid twee componenten lijm.De montage op de Alleweder A2 is vrij simpel. Met een stukje aluminium strip van 25mm breed en een boutje om de lamp aan de strip te monteren. De strip lijm ik met dubbelzijdig tape op de Alleweder.

Het resultaat:Een byzonder fel en aerodynamisch verantwoord lampje.

Hier een foto van de lampen (kop- en top-lamp) in actie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten