vrijdag 30 april 2010

Een nieuw achterlicht

Anders dan de koplampen, was het achterlicht wel voorzien van LED lichtbron. Het is een standaard op z'n kop gemonteerd fiets-achterlicht zoals je die wel meer ziet op velomobielen. Deze lamp heeft slechts een enkele 5mm LED. Dat kan feller!

De basis voor het licht zijn twee standaard 5mm LED achterlicht/ reflectoren van de Action. Die heb ik verzaagd en weer aan elkaar gelijmd, zodat er één groot rechthoekig achterlicht ontstaat. Het inwendige (LEDs, schakelaar en batterij contacten) heb ik verwijderd. Die heb je niet meer nodig...

De LED heeft een optiek nodig. In dit geval heb ik een 35mm Lens/ Diffuser gebruikt van Dealextreme.
De lens is helder - niet rood dus. Dit geeft de beste efficiëntie. De ribbels op de lens staan verticaal. Zo geeft het de lamp straks een brede, horizontale bundel licht af.

Ook de LED en driver heb ik bij Dealextreme vandaan: 1 Watt Red LED spot
Het is een 1 Watt LED inclusief driver (stroombron) voor 5 tot 15 Volt. Deze driver zorgt ervoor, dat de LED een continue lichtsterkte geeft bij de opgegeven ingangsspanning. Er zit zelf als een gelijkrichter in, zodat het aansluiten van de + en - niet eens kritisch is :)
Haal deze spot voorzichtig uit elkaar. De driver zit met lijm vast in het voetje. Niet eruit rukken dus, maar plastic rond de driver voorzichtig wegknippen.


Metalen delen en de plastic reflector van de LED spot heb je niet meer nodig. Weg ermee dus.

De LED en driver lijm ik op een aluminium plaat in de basis van het achterlicht. De LED moet mooi in het holletje van de lens passen.
Lijm de LED met thermisch geleidende lijm op de aluminiumplaat. Dit is noodzakelijk om de LED te koelen. Anders gaat deze stuk.

Ook de thermische lijm komt bij Dx vandaan: Thermal glue. Een beetje prijzig, maar je hebt er per LED maar een heel klein beetje van nodig. De driver monteer ik op een stukje dubbelzijdig tape. Die mag geen elektrisch contact maken met de aluminiumplaat!

Monteer het achterlicht verticaal, zodat de LED precies op ooghoogte rondstraalt. Onderaan de lamp is nog net een stukje hoekprofiel te zien. Bij mijn Alleweder moest deze 25mm hoog zijn.
En dit is dan het eindresultaat van achteren gezien:
Maar het belangrijkst is natuurlijk hoe het er 's nachts uit ziet!
Heb ook nog een video gemaakt, om de lamp te vergelijken met een Planet Bike Superflash; één van de helderste achterlichten die qua prijs in de buurt komt van de kosten die ik gemaakt heb voor de fabricage van mijn lamp. Video op Youtube


Ben er uitermate tevreden mee. Ik gebruik de Alleweder voor woon/ werk verkeer en rij in de winter langdurig in het donker. Ik ben van mening dat goede verlichting daarbij onmisbaar is.

Hoop dat deze bouwbeschrijving je voldoende inspiratie geeft voor een eigen project!

Erwin

PS: Dealextreme is een uiterst betrouwbare leverancier gebleken MAARRRRRRRR... hou rekening met een lange levertijd. Ergens tussen de 1 en 2 maanden. Soms gaat het ook sneller, maar in de regel niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten