vrijdag 30 april 2010

Een knipperlicht minder, ketting en tanwielperikelen

Gisteren lekker naar de fietsenmaker geweest. Even wat onderdelen gehaald. De Alleweder trekt veel bekijks in de binnenstad van Almere. Er is veel volk op de been vanwege de aanstaande koninginnedag. Even wennen maar wel leuk, zoveel aandacht.

Achteruit rijdend bij de fietsenmaker vandaag beschadig ik het kapje van het knipperlicht linksachter. Nooit geweten dat lantaarnpalen zomaar uit het niets op kunnen duiken achter je fiets! Nu wel dus... Ik baal. Gelukkig heb ik al een viertal gele 3 Watt LEDs besteld om de knipperlichten te zijner tijd te vervangen. Die knipperlichten zijn de laatste gloeidraadlampjes aan boord en dus dringend aan vervanging toe. Eigenlijk wilde ik de kapjes van de knipperlichten hergebruiken, maar dat gaat nu dus niet meer. Het is dus zaak een manier bedenken om de gaten die de Fiat richtingaanwijslampen achterlaten netjes op te vullen met de LEDs.

Vervangen van de ketting bleek allemaal wat stroever te lopen dan ik had gedacht. Op de grond in de tuin werken is ook niet echt ergonomisch verantwoord en ik hou eigenlijk ook niet van vieze handen. Maar na een paar uur sleutelen zaten de drie nieuwe kettingen, een nieuw achtertandwiel en een nieuwe kettingrol op hun plaats. Het grote blad voor blijkt ook erger versleten dan ik dacht. Daar moet dan ook maar een nieuwe voor komen.

Ik had in gedachten om de buis die om de trekkende ketting onder mijn stoel zit weg te laten. Dat blijkt dus niet zo'n goed idee; de ketting schraapt op oorverdovende wijze langs de wanden van de aluminium tunnel. Afijn; ik heb de buis weer terug geplaatst.

Bij een eerste testrit leek de geluidsproductie van de ketting inderdaad een stuk minder dan voorheen. Dit is vooral het resultaat van de geluiddempende kettingrol die ik bij Alligt gehaald had. Tijdens de testrit ben ik meteen even langs de locale FM gereden om een voorblad te bestellen.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Erwin,

  Jij bent ook druk met je Alleweder om dingen te verbeteren!
  Ik wil ook wat aan de keting loop gaan doen want volgens mij kan dat veel beter.
  Als dat zo ver is zal ik het op mijn blog plaatsen.

  Groet Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben benieuwd :) Wil eigenlijk een kettingloop als bij de Quest/ Strade. Maar dan zou je het stoeltje ook moeten vervangen zodat je voldoende ruimte krijgt voor de ketting + rol onder je stoel. Of liever een naafdynamo in plaats van een kettingrol. Maar ja. Zal wel niet gauw gebeuren vrees ik ;)

  BeantwoordenVerwijderen